VIP domjenak za uzvanike KONCERTA ZA ŽIVOT

Dobrotvorni koncert za zakladu Ane Rukavine u sjećanje na Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja

Taj treći po redu ‘Koncert za život’ održan je u organizaciji Zagrebačke filharmonije i Zaklade Ana Rukavina te pod visokim pokroviteljstvom i u nazočnosti predsjednika Republike Ive Josipovića. Pokrovitelj koncerta je i Grad Zagreb, a na koncertu je bio i predsjednik Zagrebačke skupštine Boris Šprem.

‘Koncert za život’ održan je u sjećanje na Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja, dan nakon Aninog rođendana i četvrte obljetnice osnivanja javne Banke matičnih stanica krvi iz pupkovine ‘Ana Rukavina’. Doniranim matičnim stanicama, od pokretanja Zaklade do sada, spašeno je devet života, što je najveća vrijednost Anine ostavštine.

U Hrvatskoj postoje dvije vrste banaka za pohranu matičnih stanica iz pupkovine, dobrovoljna javna koja nosi ime “Ana Rukavina” i obiteljska, odnosno banka umbilikalne krvi za vlastite potrebe. Obje banke nalaze se u Kliničkome bolničkom centru Zagreb.

Javne banke su neprofitne ustanove i pohranjuju krv iz pupkovine za opću dobrobit. One su povezane u međunarodnu mrežu pa pohranjeni transplantati mogu biti korišteni za liječenje bolesnika širom svijeta dok se u obiteljskim bankama pohranjuje krv iz pupkovine za osobne potrebe kako bi u slučaju potrebe bile iskorištene u liječenju članova obitelji.