“Poticanje olimpijskog duha u djeci” pod pokroviteljstvom Pampersa u Matis Absolut Lounge-u

Povodom skorašnjeg otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. u prostorijama Matis Absolute loungea održan je okrugli stol na temu ‘Poticanje olimpijskog duha u djeci’, pod pokroviteljstvom Pampersa.

Ovim događanjem organizatori žele ukazati na važnost bavljenja sportom i pravilne prehrane od najranije dječije dobi zbog fizičkog razvoja, ali i socijalnog statusa u društvu.
Podaci iz 2003. pokazuju kako Hrvati spadaju u pretilu naciju. Čak 55 do 65 posto odraslih osoba u Hrvatskoj ima problem s prekomjernom težinom. Alarmantni podaci su i da isti problem ima i 11 posto djece u Hrvatskoj.
Stručnjaci napominju kako je najbolji način za sprječavanje prekomjerne težine i pretilosti upravo bavljenje sportom i zdrava prehrana.
Djecu treba učiti da je sport zabava i kroz igru ih navikavati na takav stil života, a ne nametati sport kao obavezu. Ako se dijete ne želi baviti sportom ne smije ga se prisiljavati. Roditelji trebaju paziti i na preuključenost u sportske aktivnosti djece kako im ne bi stvarali pritisak ili previsoka očekivanja, savjetuju pedijatri.
– Kada dijete navrši 4, 5 godina roditelji ga mogu usmjeravati ka sportskim aktivnostima, ali nikako ne smiju očekivati velike rezultate jer tada sport djeci predstavlja samo igru, napominje dr. Murat Sušić. Djeca počinju pokazivati sportske rezultate tek od sedme do desete godine života, a od 11. godine ih se može poticati na grupne sportove. Roditelji trebaju djeci pokazati kako je kod sporta važno sudjelovanje, zabava i druženje, a ne samo rezultati.
Pravilna dječja prehrana je, uz sport, najbitnija za najmlađe. Naspram slatkiša djeci povrće i voće nije interesantno, ali tu roditelji imaju veliku ulogu. I u prehrani djeci treba ostaviti izbora, ali na pravilan način.
– Djeci treba omogućiti da sami odaberu što žele jesti na način da ih pitate primjerice žele li rađe mrkvu ili grašak, kaže nutricionistica Marija Andrijašević. Roditelji i nutricionisti pokušavaju naći način za motivaciju djece prema zdravoj prehrani, ali čarobne formule nema.
– Ako roditelj otvoreno pokazuje odbojnost prema zdravoj prehrani ne može očekivati od djeteta da će imati različite navike i razmišljanja, napominje sportska psihologinja Tamara Glad. Roditelji imaju ključnu ulogu u razvoju djece i stvaranju dobrih ili loših navika. Upravo radi toga trebaju paziti kakav primjer daju svojoj djeci.