Okrugli stol “Mirenje u sporovima naknade štete” u Matis Absolut Lounge-u

U organizaciji Centra za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje održan je okrugli stol na temu „Mirenje u sporovima naknade štete“.

O mirenju u sporovima naknade štete iz aspekta pravosuđa, odvjetništva i osiguranja, kao i o mogućnostima daljnjeg razvitka mirenja u RH raspravljali su dr. sc. Vanja Bilić, pomoćnik ministra pravosuđa, mr. sc. Nina Betetto sutkinja Vrhovnog suda Republike Slovenije, Vitomir Boić predsjednik Županijskog suda u Velikoj Gorici, Ivica Veselić sudac Županijskog suda u Zagrebu, Tanja Hučera sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu te Branimir Tuškan odvjetnik i predstavnik Hrvatske odvjetničke komore.

Ovom prilikom istaknute su brojne prednosti mirenja u odnosu na sudsko rješavanje sporova, ali i nedovoljna upoznatost građana i šire javnosti s mogućnostima alternativnog rješavanja sporova.
Na samom početku Okruglog stola Vanja Bilić, pomoćnik ministra pravosuđa istaknuo je kako se svi sporovi mogu riješiti postupkom mirenja prije nego dođu do suda te je potrebno što bolje upoznati javnost s mogućnostima mirenja. Također je istaknu kako kampanja koju provodi Centar za mirenje Hrvatskog ureda za osiguranje zasigurno pridonosi rasterećenju sudova.
Nina Betetto, sutkinja Vrhovnog suda Republike Hrvatske u svom je izlaganju  istaknula brojne prednosti mirenja pri centrima za mirenje, ističući da mirenje izvan suda omogućava viši stupanj autonomije stranka, ali i veću povjerljivost što se tiče provedbe i ishoda samog postupka.